S Ø K N A D S P R O S E D Y R E

1. Registrer deg på www.interstudium.no

Du fyller ut registreringsskjema hvor du oppgir din e-postadresse og lagrer eget passord. Etter at du er registrert, kan du logge deg inn på din profil som student.

 

2. Fyll ut personopplysninger og last opp vedlegg

I studentprofilen din fyller du ut alle personopplysninger og laster opp 2 vedlegg (kopi av pass og vitnemål som bekrefter at du har generell studiekompetanse). Får du vitnemål senere i løpet av dette studieåret - markerer du det i skjemaet nederst under personopplysninger slik at systemet slipper deg videre i søknadsprosessen. Vitnemålet skal være på norsk (for Martin søkere) eller på engelsk (for Brno søkere).

 

3. Avtale om studieveiledning

Etter at du har fullført søknaden kan du inngå avtale om studieveiledning med Interstudium - for å få tilgang til alle våre gratis kurs, pensum, eksempler fra tidligere opptaksprøver og tester i kjemi, biologi, fysikk og matematikk. Du må da sende en epost til post@interstudium.no hvor fu ber om å få avtlaten tilsendt til din epostadresse. 

 

4. Fyll ut universitetets søknadskjema

Søknadsprosessen består av 2 trinn – først komplettering søknad hos Interstudium, så registrering av elektronisk søknad hos det respektive universitet hvor du ønsker å studere.

SØKNADSFRSTER:

Siste frist (for å ha innlevert komplett søknad både til Interstudium og universitetet) er vanligvis 4 uker før dato for opptaksprøven. 

MARTIN - På nettsiden til Jessenius medisinske fakultet er det nå lagt ut elektronisk søknadskjema som du må fylle ut: https://www.jfmed.uniba.sk/en/study/applicants/application-process/ Husk også her å laste opp de vedleggene som universitetet ber om. Når du er ferdig med dette skjemaet, laster du opp en PDF-kopi på din profil hos Interstudium for å dokumentere at din søknad er i orden. Uten dette vedlegget kan du ikke melde deg opp til opptaksprøven. Universitetet pleier også sende et enkelt skjema til alle søkere med spørsmål om dato for ønsket opptaksprøve og studieformidler som du søker gjennom. Der fyller du inn ønsket dato for opptaksprøven og Interstudium som "Agency".

 

BRNO - Det samme gjelder tannlegemedisin og generell medisin i Brno i Tsjekkia: På nettsiden til Masaryk universitetet blir det i januar lagt ut elektronisk søknadskjema som du må fylle ut. Alle søkere vil motta en melding når dette er på plass. Her må du huske å velge riktig studietype:   
Husk å fylle du ut hele skjemaet og oppgi at du søker gjennom "Agency"- Interstudium. I år må du vedlegge også kopi av ditt vitnemål så snart du har det (eller karakterutskrift hvis du går siste år på VGS) på engelsk. Dette siden Brno ser på karaktersnittet ditt i tilfelle det er tvil om tilstrekkelige kunnskaper under opptaksprøven (de ser ikke på om du har realfag, det er ikke noe krav) Etter at du er ferdig med denne søknaden, tar du screenshot av bekreftelsen å ha fullført søknaden med ditt tildelte ID-nummer og laster dette bilde opp på din profil hos Interstudium. Søker du på både generell medisin og tannlegemedisin, må du fylle ut begge skjemaer, men tar bare én opptaksprøve - denne vil da være for begge studieretninger. Pass på å ikke miste dette ID-nummeret, du vil trenge det til innlogging til opptaksprøven online.

 

Interstudium anbefaler alle våre søkere til generell medisin å ta opptaksprøver både til Martin og Brno. Dette øker dine sjanser for å komme inn på studiene. Å ta opptaksprøve er veldig god trenging og siden dette ikke koster penger, anbefaler vi at du tar det til begge universitet. Ta opptaksprøven til det universitetet som du har som førsteprioritet sist, slik at du kan erfaringer fra forrige opptaksprøve.

 

KOŠICE - på nettsiden til Universitetet for veterinær medisin og farmasi er det lagt ut elektronisk søknadskjema som du må fylle ut: https://www.uvlf.sk/document/application-form-for-the-academic-year-2024-2025-general-veterinary-medicine.pdf Etter at du har fylt ut denne søknaden, printer du den ut, signerer og sender til vår e-postadresse post@interstudium.no. Samtidig laster du en PDF-kopi av den på din profil hos Interstudium. Interstudium vil videreformidle din søknad til universitetet slik at du kan bruke alle fordeler (kurs, tester etc) sammen med alle våre søkere. 

 

5. Du melder deg opp til opptaksprøven                                                    

Når søknaden din hos Interstudium er komplett (inneholder kopi av pass, vitnemål og universitetets elektroniske søknad), kan du melde deg opp til opptaksprøven. Datoer til opptaksprøven finner du i din studentprofil under påmelding til opptaksprøven. Brno og Martin har to opptaksprøver, Kosice pleier å ha flere, du må velge 1 dato som passer deg best. Søker du på flere universitet samtidig, anbefaler vi at du tar opptaksprøver med passende mellomrom slik at du kan forberede deg godt.  Husk at du kan ta opptaksprøven bare 1 gang per år til samme universitet. Vi anbefaler samtidig alle søkere å ta så mange opptaksprøver som mulig så lenge disse er gratis. Dette er en utmerket trening for deg og samtidig øker det dine sjanser for å komme inn. Dato for opptaksprøve kan du endre selv i din studentprofil intill 4 uker før opptaksprøven finner sted. 

 

6. Pensum og eksempler fra tidligere opptaksprøver

Etter at du har returnert og signert avtalen om studieveiledning, komplettert søknad og meldt deg opp til minst 1 av våre opptaksprøver, vil du få tilgang til alle våre gratis kurs, pensum, våre tester og eksempler fra tidligere opptaksprøver.
Interstudium anbefaler også at du tar alle kurs som respektive universitet tilbyr. Bruk spesielt Brno sin foundation kurs i kjemi, biologi og fysikk som passer utmerket for søkere til medisin både i Tsjekkia og Slovakia: https://www.med.muni.cz/en/applicants/online-foundation-course Dette kurset er spesielt laget for online opptaksprøve som du må bestå for å komme inn, kurset koster 600 € og betales direkte til universitetet.

7. Opptaksprøven

Alle våre opptaksprøver er gratis og vil være online. De består av skriftlig multiple choice test (på engelsk) i relevante realfag (Martin - biologi og kjemi, Brno - biologi, kjemi og matematikk/fysikk – siste faget velger du selv, Košice - biologi og kjemi). Opptaksprøvene varer normalt 3-4 timer og ingen hjelpemidler er tillatt. Det kan være både kamera og lydovervåkning under prøven. Du får resultater innen én uke etter opptaksprøven. Har du bestått, kan du akseptere eller avslå tilbudet om studieplass - vanligvis med frist på 10-14 dager. Kommer du inn på flere universitet samtidig, vil vi hjelpe deg med veiledning slik at du velger best mulig i forhold til dine ønsker og forutsetninger.

 

Vi anbefaler alle å fullføre sin søknad med en gang etter registrering for å kunne konsentrere seg videre bare om studier, lesing og kurs mot opptaksprøven. Som nevnt tidligere vil ikke studenter med manglende søknad kunne delta på våre kurs og opptaksprøver.

 

8. Oversettelse av dokumenter og kurs før avreise                                            

Etter å ha akseptert studieplassen vil vi skaffe gratis statsautorisert oversettelse av dine dokumenter (vitnemål, evt andre) og du kan delta på vårt 20-timers gratis kurs i språk, kultur og samfunn før avreisen. Kursene arrangeres oftest i form av en helgsamling i juli / august. 

 

All veiledning hos Interstudium er gratis, på lik linje med behandling av din søknad, opptaksprøver og oppfølging frem til avreise. 

Har du spørsmål om søknadsprosessen, ta gjerne kontakt på post@interstudium.no 

OFTE STILTE SPØRSMÅL ANGÅENDE UNIVERSITETET I MARTIN: 

1. Søknadsfristen for Martin: 
Universitetet satte den selv til ca 4 uker for hver av mulige opptaksprøver, men for våre søkere anbefaler vi å fullføre den nå og ikke vente til siste frist. Grunnen til det er at uten fullført søknad vil du ikke kunne bruke våre tester eller delta på gratis kurs og hvis du venter for lenge mister du tid til forberedelse. Jeg vil også minne om at opptaksprøvene til Martin er vanskeligere for hvert år som går, i år var det godt under halvparten av alle norske studenter (som søkte via Interstudium, Bjørknes, Sonor etc) som besto den og våre kandidater var de fleste nettopp pga at de brukte våre tester og kurs. Så hvis du drøyer med å fullføre søknaden nå risikerer du faktisk å ikke komme inn. 

2. Dokumenter du må vedlegge: 
- kopi av pass - noen lurte på om de må vente med til de får nytt pass etc. Svaret er nei, har du ikke gyldig pass nå og venter på nytt, laster du kopi av et annet ID kort, førerkort o.l. og så leverer du det nye når du får det. 
- kopi av vitnemål - flere har ikke dette siden de går siste året eller tar opp fag. Da markerer du det i søknaden og leverer senere - dette er ikke en hindring til å ikke kunne fullføre søknaden 
- kopi av den elektroniske søknaden til universitetet - alle må registrere en slik søknad og laste opp kopi i sin studentprofil. Uten denne er det ikke mulig å melde seg opp til dato for opptaksprøven

3. Avtale om studieveiledning:
- bare studenter med signert og innlevert avtale om studieveiledning får tilgang til våre gratis kurs, tester og eksempler fra tidligere opptaksprøver. Du sjekker om du har tilgang til dette i din studentprofil  - har du ikke tilgang til "My tests" betyr det at din avtale ikke er på plass. Du kan selvsagt søke og ta opptaksprøve gjennom Interstudium uten denne avtalen, men dette anbefaler vi ikke siden det er nettopp våre kurs og tester som skal hjelpe deg med å bestå opptaksprøven. Våre eksempler fra tidligere opptaksprøver er reelle dokumenter vi har fått fra universitetene. 

4. Spørsmål knyttet til universitetets elektroniske søknadskjema:
- personnummer - du skal ikke fylle ut dette siden du har et norsk og ikke slovakisk personnummer. Blir du spurt om det betyr det at du er sannsynligvis på søknadskjema ment for slovakiske studenter
- pass på at du søker på medisinstudium på engelsk - ikke slovakisk språk
- avsluttet vgs skole - marker "other" siden du har en norsk vgs eller BI som ikke er slovakiske
- dato for avslutningeksamen er dato på vitnemålet ditt med gen. studiekompetanse. Får du vitnemålet senere, kan du enten oppgi fremtidig dato eller ikke fylle ut dette feltet siden du leverer vitnemålet senere.
- når du er ferdig med skjemaet laster du opp kopi av det i din studentprofil og kan samtidig sende en epost på engelsk til Dr. Murčeková Katarína  - katarina.murcekova@uniba.sk - hvor du ber om bekreftelse på at søknaden er mottatt og i orden og at du søker gjennom Interstudium 
- i tilfelle du har praktiske spørsmål knyttet til skjemaet må du sende mail på engelsk til Eva Sternmerska - eva.stermenska@uniba.sk

Lykke til med søknaden!